Upute za njegu cipela

ODRŽAVANJE VELUR KOŽE

Za održavanje velur kože koristi se namjenska četka za čišćenje velura, kako bi ostao prvobitnog izleda, a zatim se preporučuje velur - nubuk sprej u crnoj ili u neutralnoj boji ovisno o boji cipela. Prije njege je bitno otkloniti sve nečistoće, a zatim sprejem osvježiti boju i cipele zaštiti od vlage. Sprej je važno udaljiti ca. 25 cm prilikom nanošenja te je cipele prije narednog nošenja potrebno ostaviti da se dobro osuše.

ODRŽAVANJE GLATKE KOŽE

Obuću od glatke kože redovito njegujte kremom i impregnacijskim sprejem, jer će na taj način koža ostati fleksibilna. Prije nego nanesete kremu za njegu glatke kože je potrebno uvijek dobro očistiti krpom ili četkanjem.

VAŽNO! Obuću nikada ne smijete prati u perilici za rublje jer se cipele mogu oštetiti i u tom slučaju više ne podliježu garanciji. Također vlasnici kožne obuće moraju imati na umu da je koža prirodni materijal koji zahtjeva održavanje kako bi ostao u vrhunskom stanju. Svakodnevno trošenje i izloženost vremenskim uvjetima neprekidno iscrpljuju kožu. Kao rezultat toga, koža gubi svoju fleksibilnost i čvrstoću, dok se prljavština taloži u porama zbog čega je pravilna njega veoma bitna. Cipele je potrebno temeljno čistiti svaka 2-3 tjedna.

ODRŽAVANJE KAUČUK GUMENOG ĐONA

Gumeni đon je jedan od jednostavnijih đonova za održavanje, otporan je na vanjske utjecaje i vlagu. Čistiti se vlažnom krpom i jako je bitno ne sušiti ga na radijatoru ili direktno na suncu.

ODRŽAVANJE EVA ĐONA

EVA đon je mekana, fleksibilna guma visoke otpornosti na habanje te se lako čisti vlažnim maramicama ili toplom vodom i spužvicom.

ODRŽAVANJE KOŽNOG ĐONA

Kožni đon je specifičan i najzahtjevniji za održavanje zbog svojih prirodnih karakteristika. Potrebna je njega balzamom svaka 2 tjedna bilo da se nosi po suncu ili kiši. Nakon kontakta sa vlagom veoma je bitno čizme dobro osušiti prije narednog nošenja jer ukoliko đon nije zaštićen i osušen doći ce to „cvjetanja” naslaga kože od kojih je cjelokupan đon izrađen.